החודש התחלנו את הקורס לרבנים במשרדי מכון דורות בבני ברק, וכבר הספקנו ללמוד נושאים מרתקים. אחד הנושאים המרכזיים שדנו בהם הוא המערכת האנדוקרינית של האישה ותהליך הביוץ הטבעי.
בשחלה נמצא כל מאגר הזקיקים של האישה. כל זקיק הוא שקיק מזערי המכיל ביצית, ובמהלך המחזור החודשי זקיק אחד מתפתח ומבשיל עד שהוא מבייץ. בתהליך הביוץ, השחלה משחררת את הביצית, והזקיק הופך ל"גופיף צהוב". תפקידו של הגופיף הצהוב להפריש את ההורמון פרוגסטרון, החיוני להכנת רירית הרחם לקליטת היריון.
אם הביצית מופרת ונקלטת ברחם, הורמון ההיריון תומך בגופיף הצהוב ומונע את התנוונותו. אך אם לא מתרחשת הפריה, הגופיף הצהוב מתנוון, רמות הפרוגסטרון צונחות, והווסת מופיעה.
אז איך ניתן לדחות את הווסת לטובת חופשה מתוכננת או לכל סיבה אחרת?
עלינו למנוע את ירידת הפרוגסטרון בגוף, ובכך לשמור על רירית הרחם. הדרך הפופולרית ביותר היא באמצעות נטילת "פרימולוט נור" – כדור שמסייע לדחיית הווסת, ונפוץ מאוד בקרב כלות לתיאום המחזור לקראת החתונה.
⚠️ חשוב לדעת: את פרימולוט נור יש ליטול רק לאחר הביוץ, שכן נטילתו לפני הביוץ עלולה לשבש את רירית הרחם ולגרום להכתמות. בדרך כלל, מתחילים ליטול את הגלולה כ-5 עד 10 ימים לפני מועד הווסת הצפוי, אז כבר מתרחש הביוץ.
להלכה, האם יש לחוש לעונות פרישה בזמן הוסת ?
לדעת מרן הרב עובדיה יוסף זצוק"ל בטהרת הבית (חלק א עמ' קכד) אין צורך לפרוש בזמן נטילת גלולה לדחיית הוסת. ויש חולקים.
לתשומת לבכם: כל האמור לעיל נועד לצרכי מידע בלבד, ואין לראות בו ייעוץ רפואי. לפני נטילת כל תרופה, יש לפנות לרופא לקבלת מרשם והנחיות רפואיות מותאמות אישית.
בברכה,
הרב איתי יוסף כהן
ראש המכון
בתמונה: שלבי המחזור החודשי, רמות ההורמונים, שגשוג הרירית ותהליך הביוץ.